KAKO IZBRATI PRAVEGA PARTNERJA

KAKO IZBRATI PRAVEGA PARTNERJA

ISKANJE DUŠE DVOJČICE VODI V PROPAD

Kategorija: PARTNERSTVO

Danes, v času osamljenosti, kot ga glede odnosov opisuje Paul Verhaeghe, je težko vzdrževati dolgotrajno prijateljstvo in partnerstvo, zato lahko imamo občutek, da se moramo naučiti umetnostni življenja v samoti. Vendar nastopi pravi preizkus samostojnosti šele v intimnih odnosih. Lahko si namreč ustvarimo fantazijski svet, kjer smo junaki v lastni zgodbi, resničnost o nas pa potrdijo šele odnosi z drugimi.

ISKANJE DUŠE DVOJČICE VODI V PROPAD
Dandanes je ljubezen glavno vodilo za partnerski odnos. Popularna kultura nam ponuja recept. Najpomembnejše je, da najdemo dušo dvojčico, nato pa živimo srečno do konca svojih dni. To sta dve ideji, ki vodita partnerstvo v propad. Ideji namreč kažeta na regresijo v infantilnost. Želimo ponoviti popoln samozadosten odnos s svojo mamo, ko smo bili še dojenčki. V tem odnosu smo bili popolnoma podrejeni in osebnostno nerazviti. To je regresija, ki jo odrasla oseba ne more vzdrževati.
Pravi odnos se prične šele takrat, ko začnemo živeti skupaj in začetna zaljubljenost mine. 
Reševanje skupnih težav in refleksije so izziv v odnosu, ki je le občasno nagrajen s srečo in evforijo. Nihče ne govori o tem, da zaljubljenost mine in le redki pari iz začetne zaljubljenosti ustvarijo harmoničen odnos, ki temelji na ljubezni in spoštovanju. Kje se zatakne? Po navadi na začetku, z napačnim pristopom.

KAKO NA ZMENEK?
Zelo mi je všeč nasvet dr. Vesne Vuk Godina, kako mora mladenka na zmenek, da bi pričela partnerski odnos s funkcionalno odraslim mladeničem. Nasvet profesorice je: na zmenek greš neurejena in tečnariš. Če moški pobegne, pomeni, da je funkcionalno neodrasel, ker ne prenaša neugodja. Če pa ostane, ker je tako prav, pa ga lahko povprašate, kakšen odnos sta imela z očetom. Če je bil oče pijanec in nasilnež potem pobegnete vi. Po vsej verjetnosti imate pred seboj osebo nagnjeno k odvisnosti (alkohol, druge kemične substance, šport) ali osebo nagnjeno k agresiji, ki jo lahko zamenja s popolno podreditvijo in postane copata. Če sta bila mladenič in oče najboljša prijatelja ali pa je bil oče emocionalno ali fizično odsoten, kot je velikokrat današnji primer, pa imate pred seboj osebo, ki ne bo nikdar odrasla, saj ni prerastla Ojdipovega kompleksa in ga oče ni ločil izpod materine prevlade. Taka oseba se ni uprla svojemu očetu, ni izgradila samostojnosti in lastne avtoritete. Mladenka, ki si želi poroke in otrok, se bo temu psihološkemu profilu izognila. V teh nekaj stavkih je povedano vse. In le redki dobro premislijo, kaj vse se skriva za to modrostjo.
Po navadi gremo na zmenek urejeni, bolj kot navadno in seveda z željo po ugajanju. To pomeni, da prekršimo prvo načelo dobrega partnerskega odnosa: resnicoljubnost.
Na zmenkih se hoče vsak predstaviti v najboljši luči. Tako nekako, kot nekateri prodajajo avto v slabem stanju, ki ga le od zunaj polepšajo. In potem čakajo, da se drugi ujame v past. Če to ne deluje, potem izvlečemo iz žepa drugega aduta, na primer želimo pomagati. Poslušamo, s kakšnimi težavami se ta oseba sooča in se postavimo v vlogo rešitelja.
Na ta način ne pridemo do ljubezni, saj začne odnos temeljiti na ugajanju, uporabljanju in spreminjanju druge osebe. Tudi ideja, da bomo ob nekom rastli in se razvijali, že v kali izniči idejo o ljubezni, tistem čudovitem premiku v večnost, saj lahko le v iskanju drugega, presežemo svoje samoljubje in samozadostnost.

VESTE KAM PELJE VAŠA ŽIVLJENJSKA POT?
Za partnerstva se odločamo na osnovi čustev, torej zaljubljenosti. Toda težava nastane, ker nas stalno privlačijo napačne osebe, in ko si enkrat zaljubljen so srčne rane neizbežne. Sama sem v svojih srednjih dvajsetih letih rešila tako, da sem pred zmenkom moškega vedno povabila k svojim prijateljem z namenom, da boljše predstavim sebe, kako živim in kaj želim v življenju. Seveda so bili tudi moji prijatelji vedno odkriti. Vsa moja prizadevanja so bila na začetku usmerjena, da iluzije izbrišem, ne pa da jih spodbujam.
Partner naj bi bil naš življenjski sopotnik. Pa veste kam pelje vaša življenjska pot?
Ste si izoblikovali idejo o vašem načinu življenja, o vaših vizijah in česa si želite? Le v tem primeru ste lahko resnicoljubni, odkriti in preprosti. Brez tega ni ljubezni.
Vedeti morate, da iščete sopotnika za življenjske projekte, in ne zato, ker ste osamljeni. V hribe, kino ali na morje greste lahko tudi s prijatelji ali pa se včlanite v kakšno društvo. Torej; sami morate biti že čisto od začetka odkriti in neposredni, brez želje po ugajanju, hkrati pa na drugi strani pozorni na to, koga imate na drugi strani.

SEBE ODKRIJEMO ŠELE V ODNOSU
Smo človeška bitja in vsak nosi v srcu osamljenost. Saj veste rodimo se sami in umremo sami. Odnos pa zahteva dve odrasli osebi, dve jasni individualnosti. Šele v odnosu z nekom se pokaže, kako znamo biti sami s seboj. Če si sam, si lahko prepričan o sebi, kako si močan, samozavesten in samostojen. V družbi z nekom pa se hitro zavemo svojih pomanjkljivosti in dojamemo, da samozavestno in samostojno delovanje zahteva veliko osebnega angažmaja.
Vedeti je treba, da je potreba po drugih moč in ne slabost. Smo socialna bitja in obstajamo zaradi družbe.
Obstajamo, zato ker nas ima nekdo rad in uspešni ljudje niso nikoli uspeli sami. Ljubimo se lahko le preko drugih. Ustvarjanje prijateljstev, partnerskih in drugih ljubečih odnosov, je zahtevno delo, saj moramo vedno veliko tvegati, se izpostaviti in se kljub strahu pred izgubo podati na pot. In vsaka izguba boli. Nobeden ni popoln in zato so človeški odnosi polni bolečine in razočaranj kot tudi radosti in neizmerne hvaležnosti. Pomembno je, da ohranimo srce odprto. Vedno znova!

Karma+ september 2017
Mirjam M. Korez, univ. dipl, biologinja
Projekt “Biti Ženska”, Živa Center, Tomačevo 27, Ljubljana