KRTAČENJE IN NEGA LAS

KRTAČENJE IN NEGA LAS

LESENI GLAVNIKI IN KRATČE

Kategorija: EKO NEGA LAS IN KOŽE

V današnjem času so pripomočki za česanje las večinoma iz plastike in prilagojeni česanju sintetično barvanih in poškodovanih las. Se spomnite, kako so se česale naše babice in stare mame? Moji dve babici sta imeli en roževinasti glavnik in eno krtačo s ščetinami. To je bilo vse. Z glavnikom sta oblikovali lase, s krtačo pa sta lase negovali.
V svojem življenju sem kupila že ogromno glavnikov in krtač. Večinoma iz sintetičnih materialov. Tej opremi so se po letu 2000 pridružili leseni glavniki, krtače z lesenimi pini in krtače s ščetinami. Skratka poskusila sem vse mogoče in v zadnjih letih, kot moji babici, pristala na: lesenem glavniku, veliki krtači z lesenimi pini in na krtači s ščetinami.

Če si lase negujete z rastlinskimi barvami, jih redno oljite in uporabljate ekološke šampone, regeneratorje, gele, pene in lake, za nego in oblikovanje las ne potrebujete veliko pripomočkov.

Zakaj si lase vsak dan krtačimo?
Redno krtačenje stimulira lasne korenine in aktivira mišice, ki so ob vsakem lasnem mešičku ter s tem omogoča boljšo rast in zdrav sijaj las. Lase si vsak dan dobro prekrtačite zjutraj in zvečer. Glavo nagnite naprej in z leseno krtačo z lesenimi pini lase dobro prekrtačite od zatilja do čela. Lahko uporabite tudi lesen glavnik. Pri skodranih laseh, lasišče s prsti premasirajte in prečešite z lesenim glavnikom za skodrane lase. Ker so lasje živ vitalen organ, se v njih nabira veliko življenjske energije. Kitajci bi jo imenovali či energija, dr. Wilhelm Reich pa orgonska energija. Zdravi živi lasje, ki so barvani z rastlinskimi pigmenti ali pa nebarvani lasje imajo veliko energije. Ko lase češemo, to energijo porazdelimo okoli telesa in počutimo se regenerirano ter sveže.
Krtača s ščetinami lase neguje. Ob rednem krtačenju bodo lasje postali bolj sijoči in svilnati. Poleg tega lahko s to krtačo podaljšujemo čas med umivanji. Sebum, ki se nabira ob lasišču z rednim krtačenjem porazdelimo po celi dolžini las in na ta način negujemo tudi dolžino las.

Oljenje las in lasišča ter krtačenje naoljenih las:
Pred vsakim umivanjem si naoljite lasišče in lase s toplim oljem (40-420C) za lasišče in lase Khadi (v spletni trgovini si izberi olje za svoj tip). Če imate težave z lasmi ali lasiščem oljite lasišče in lase vsak drugi ali tretji dan.
Na lasišče nanesite od 4 - 8 potisnih enot, na dolžino las pa 1 - 4 potisne enote. Količino si prilagodite glede na dolžino in gostoto las. Lasišče dobro premasirajte: najprej cik-cak, nato krožno in na koncu lase postopoma zbirajte v čop las in jih sproti precukajte. Vzemite krtačo s ščetinami in lase skrbno prekrtačite (3 krat 3 kroge). Pustite delovati okoli 45 minut ali čez noč. Pri skodranih laseh je krtačenje las s krtačo s ščetinami mogoče le, če so lasje naoljeni. Vaši lasje vam bodo hvaležni!

Zakaj redno uporabljamo le lesene glavnike, krtače z lesenimi pini ali naravnimi ščetinami?
Les je naravni baktericid in je bolj čist od plastike. V nasprotju s plastiko ne povzroča statične elektrike in zato ne poškoduje las. Les je bolj ekološki od plastike, še posebej če ima FCS certifikat, ki govori o tem, da se vsako padlo drevo pogozdi z zasaditvijo novega drevesa. Lesene glavnike in krtače negujemo z rednim oljenjem. Krtačo s ščetinami pa umijemo, kot lase, s šamponom. Ko se posuši, lesen ročaj namažemo z ekološkim kuhinjskim oljem. Če boste krtačo namazali z orehovim oljem bo les postajal bolj temen, če jo boste mazali s sončničnim oljem bolj svetel, pri negi z olivnim oljem pa bolj olivno rjav.
Lesene glavnike, krtače in krtače s ščetinami najdete v spletni trgovini Živa Centra. Lahko pa se oglasite kar pri nas v Tomačevem, kjer boste v ekološki veganski trgovini lahko izbirali kar med 2000 izdelki.

Za vas piše Mirjam Mihelčič Korez, univ. dipl. biologinja, ekološki frizerski salon Živa