Ekološko barvanje las        
 


EKOLOŠKA NEGA LAS

Lasna industrija in kapital sta Slovenke prepričala, da imajo dolgočasne sivo rjave lase in da morajo imeti lase pobarvane v barvnih odtenkih avtomobilske karoserije. O tem, da so po kemični obdelavi lasje mrtvi in da je konvencionalna barva za lase pravzaprav strup, ki preko lasišča prehaja direktno v krvni obtok, ne govori nihče več. O tem je bilo govora leta 1938, ko so v Ameriki potrošnicam prvič predstavili barve za lase. FDA (organizacija za zaščito potrošnikov) jih je sprva prepovedala. S pravnim obleganjem s strani proizvajalca, so jih bili prisiljeni lansirati na tržišče, vendar s pripisom, da je treba pri barvanju uporabljati zaščitne rokavice, zaščitna očala in masko ter z njimi barvati v prostoru s prezračevalno napravo.
O zakoreninjenosti ideala lepote in las, priča nedavna izjava moje stranke, ki mi je z vso resnostjo razložila, da je njena naravna barva za lase videti »dolgocajtna ko drek«. Tudi sama sem bila dolga leta žrtev modih trendov, kot umetnica ličenja in plesalka pa tudi njihova ustvarjalka. Vse kar je bilo novega v Londonu, je pristalo na mojih laseh. Bila sem odvisna od svoje podobe – frizure in »posebnega« rdečega barvnega odtenka las. Prepričana sem bila, da mi prinaša samozavest, prepoznavnost, priljubljenost in posledično tudi zaslužek. Saj poznate drage dame, navezanost na frizuro in idejo, da nam izbrani barvni odtenek las tako dobro pristoji, da brez tega res nebi mogle živeti. S takšnimi idejami je napolnjena naša glava, koncept lepote pa je predstavljen tako, da ima od tega korist le kapital.
Vse se začne pri napačnem razumevanju lasišča, las in njuni negi. Lasje niso frizura, temveč del telesa! Kot diplomirana biologinja vem, da je znanstveno las opredeljen kot poroženel del, tisti živi del pa je le v koži lasišča. Tu pa se težave začnejo. Dolgoletne izkušnje govorijo drugače. Skrepani, vedno redkejši lasje, težave z lasiščem, prhljaj in plešavost, ki se dandanes pojavlja tudi pri ženskah, kažejo na bizaren odnos do definicije in nege las. Lasje so podaljšek živčnega sistema, prav tako kot naši nohti. So kot antene, tipalke s pomočjo katerih boljše zaznavamo okolico. Saj poznate zgodbo o Samsonu in Dalili. V laseh nosimo svojo moč! Vendar le v živih, negovanih in zdravih laseh! Poleg tega imamo na glavi - kožo. Kolikokrat ste jo nahranile z eko rastlinskimi olji? Kolikokrat ste jo premasirale in omogočile lasem boljšo rast? Že desetletja hranite lasišče in posledično celo telo s kemikalijami, lasje so izčrpani, razcepljeni in brez vseh izdelkov za nego in oblikovanje neugledni.
Navade glede nege las so v različnih kulturah drugačne. Če se odpravimo med Arabce ali Indijce, kjer je trunutno pred potrošništvom na tem področju še vedno v ospredju tradicija, opazimo, da so vsi pobarvani z rdečo kano: ženske, moški, revni in bogati. Lasje so naoljeni, dišeči in zdravi. Če se vidi kakšen siv las, se nobeden ne vznemirja. Ko sta me ta ideja in lepota prevzeli, sem se ob prvi pobarvani turistki zgrozila, saj so me njeni lasje spominjali na mrtvo žival, z nenavadno absurdnim in nenaravnim barvnim odtenkom. Toliko o relativnosti lepote!
Sicer sem biologinja, vendar že 18 let zaprisežena ekologinja, alternativka in veganka. Konvencionalno hrano in kozmetične izdelke sem relativno hitro zamenjala z ekološkimi. Pri barvi za lase pa se je zataknilo. Prvič zaradi komercialno vsiljenega ideala lepote, drugič pa zaradi tega, ker je zamenjava izdelkov za nego las najbolj težaven proces. Kremo za obraz, zobno pasto ali milo zlahka nadomestimo z naravnim certificiranim izdelkom. Uporaba izdelka je enaka, prav tako postopek, rezultati nege pa so boljši. Pri barvah za lase pa gre takole: lasje so po uporabi lepši, gostejši, sijoči in predvsem živi, uporaba in postopek pa sta popolnoma drugačna, poleg tega pa smo omejeni z barvnimi odtenki. Za dobre rezultate potrebujemo informacije in znanje, ki pa se zelo razlikujejo od naših ustaljenih navad.

Edina naravna in trajna barva za lase je kana! To je dejstvo, ki ga dandanes ne razume velika večina frizerjev. Na tržišču v frizerskih salonih in celo v bio trgovinah je ogromno kvazi naravnih barv za lase. Kako prepoznati naravno ekološko barvo za lase:
• Z dodajanjem ekoloških rastlinskih komponent in pripisom henna, kana, naravno ali organsko ni barva za lase nič manj toksična. Pomembne so vse sestavine.
• Poiščite certifikat za celoten izdelek, ne le za pigmente!
• Obstajata samo dve možni barvi za lase: komercialne barve, ki lasje poškodujejo, izničijo njihove pigmentne celice in jih nato obarvajo, ter rastlinske barve, ki las objamejo kot plašč z rastlinskimi pigmenti, ne da bi poškodovali strukturo živega lasu.
• Napis brez amonjaka ne govori o odsotnosti kemikalij.
• Kjer je naravnim pigmentom dodan peroksid ali belilo, bodo lasje kljub temu poškodovani.
• Barvni prelivi pomenijo iste toksine z manj peroksida.
• Če uporabljate kano, naj bo ta ekološkega porekla zaradi odsotnosti pesticidov!
Katera komercialna blagovna znamka ponuja naravne barve? Nobena! Logona pa je ena najstarejših izključno ekološko usmerjenih in certificiranih blagovnih znamk z več kot 30 letno tradicijo. Njena posebnost je naravna organska nega za lase, ki vam nudi 100% rastliske eko barve za lase, eko šampone, regeneratorje in izdelke za oblikovanje las na osnovi pšeničnih proteinov, bambusa, kokosa ali čebeljega voska. V 100% raslinskih eko barvah je kana, ratanija, kurkuma, indigo, orehove lupine, kava, hibiskus, rdeča pesa, kitajski cimetovec… Z različnimi kombinacijami teh obstojnih (kana, indigo) in polobstojnih rastlinskih pigmentov so dobili 15 različnih barvnih odtenkov, od blond do črnega tona. 10 odtenkov je v obliki prahu, ki ga mešamo s kamiličnim čajem ali kurkumo za svetle lase, hibiskusovim čajem za rdeče in črnim čajem ali kavo za temne odtenke. Te barve za lase bi lahko tretirali kot prehrambene izdeleke! Logona je bila večkrat nagrajena za rastlinske barve v tubi, saj so unikatni rastlinski izdelek eko porekla v zadnjih petih letih na evropskem tržišču.

Pa primerjajmo te sestavine z vsebino konvencionalnih izdelkov za nego las! Kritična sestavina barv za lase so ciklični amini (fenilenediamin – PPD), ki so sintetični strupi. Škodujejo, če jih pogoltnemo, vohamo ali nanesemo na kožo. Povzročijo lahko raka in slepoto. Nepovratno poškodujejo okolje. Škodljive sestavine v barvah so še formaldehid, peroksid, amonjak, azo- pigmenti, resorcin, ftalati, PEG, parabeni… Če si izpostavljen substancam, ki so v barvah za lase si pod udarom dermatitisa, astme ali raka. Akutne zdravstvene učinke kot so iritacija oči ali grla lahko nastopijo takoj. Kronične bolezni kot so kontaktni dermatitis in preobčutljiva koža pa se razvijejo s časom. Lasje so barvanju porozni in mrtvi. Peklenski krog se sklene z regeneratorjem in masko, da bi bili krepasti lasje videti sijoči in elastični, tako kot bi bili živi. Ali morda veste, da je v laku za lase kemikalija PVP (polivinilpirolidon), ki je podobna PVC-ju? Če ste že ekološko osveščeni ter se izogibate plastičnim vrečkam, je čas, da si jo snamete tudi z glave!
Če vam je prebranje tega članka dalo misliti smo vam za brezplačne nasvete o postopku barvanja in izbiri barve vedno na voljo v Živa Centu, kjer lahko izdelke tudi kupite. Predhodno pokličite in se naročite na na 041 404 773 ali info@zivacenter.si. Nekaj praktičnih nasvetov o barvanju z 100% rastlinskimi barvami Logona pa lahko najdete na www.bitizenska.org. Vabimo pa vas tudi na predavanja in delavnice barvanja las, kjer si boste lase sami tudi pobarvali.

Mirjam M. Korez, univ. dipl. biologinja in svetovalka za naravno nego
Zastopanje za Khadi, Logona, Sante, Ayluna barve za lase za Slovenijo: Živa Center, Tomačevo 27, Ljubljana
Nakup rastlinskih barv v spletni trgovini: www.zivacenter.org
Naročilo termina v 100% ekološkem salonu za barvanje las in nego lasišča 041 404 773 (Mirjam).

TOKSIČNA INDUSTRIJA IZDELKOV ZA LASE in ZGREŠENIH IDEJ

Tekst: Mirjam M. Korez, Objava: Skupaj za zdravje človeka in narave, 2010

 

Katera ima dolgočasno, sivorjavo, mišjo barvo las? Seveda vse pritrdilno prikimavate, saj so vam tako strokovno s pomočjo barvne lestvice razložili pri frizerju. Ne pri frizerju, prav zares imate takšno barvo las, se glasi vaš odgovor. Vidimo, da znajo slovenski frizerji zelo dobro oprati tudi naše glave, ne le naših las.

 

Seveda, Slovenke imamo bolj ali manj rjave lase, kot imajo Indijke in Arabke črne, Afričanke skodrane črne in Švedinje pretežno blond. To je povsem običajno in genetsko ter kulturno pogojeno, česar pa ne moremo enačiti s pridevnikom dolgočasno. Težava je v tem, ker ne cenimo sebe in kulture, v kateri živimo. Gotovo se vse strinjate, da bi bili svetlolasa Indijka in črna Švedinja hudo ponesrečeni kombinaciji. Prav tako je povsem ponesrečena tudi divje rdeča Slovenka z za prst debelimi svetlolasimi in črnimi prameni. Kaj pa lepe igralke in manekenke, ki nas nagovarjajo iz filmov in reklam? One imajo tako lepo (umetno) barvo las. Seveda, toda to je njihovo delo in za to so bile plačane. Koliko pa ste dobile za uničene lase plačano ve?

 

Pred približno desetimi leti se je začel zavesten eksperiment z mojimi lasmi in lasiščem. To je bilo v časih, ko so slovenske frizerje podučili, da kana uničuje lase in da moramo slediti najnovejšim svetovnim trendom lasne industrije. Ker sem deset let delala v modi kot umetnica ličenja, so se v tem obdobju mojega življenja na moji glavi znašle vse iz Londona na novo lansirane tehnike barvanja in barve. Bila sem IN. Takrat sem bila sicer že šest let zaprisežena veganka, študentka biologije in alternativne medicine. Počasi sem začela menjavati kozmetiko. Roko na srce. Kremo, gel za tuširanje, zobno pasto in pralni prašek je bilo lažje zamenjati kot pa podobo – barvo las, za katero sem bila prepričana, da mi prinaša odobravanje, zaslužek in priljubljenost.

 

Začela sem premišljevati, kako se počutim pri frizerju s svežo barvo na laseh. Neprijetno, včasih peče ali ščemi in rezko smrdi. Boli me glava, pa še feni so tako glasni. Povsem sem otopela in ne morem več razsodno razmišljati niti čutiti. Da pozabim na vse neprijetnosti, vedno hlastno berem trač časopise. Rezultat na laseh je sicer krasen, toda moje počutje je obupno. Ste kdaj pomislile, zakaj? Glavna sestavina barv za lase so ciklični amini (fenilenediamin – PPD), ki so sintetični strupi. Škodujejo, če jih pogoltnemo, vohamo ali nanesemo na kožo. Povzročijo lahko raka in slepoto. Ob nanašanju je treba nositi zaščitne rokavice. Za zaščito kože glave pa kaj podobnega na žalost ni na voljo. Nepovratno poškodujejo okolje. Da ne omenjamo še posledic na laseh, ki jih prinese peroksid, ki je potreben za razbarvanje las. Lasje so potem porozni in mrtvi. Peklenski krog se sklene z regeneratorjem in masko, da bi bili krepasti lasje videti sijoči in elastični, tako kot bi bili živi. Ne smemo pozabiti še na peno ali gel ter na koncu lak, da je pričeska popolna. Ali morda veste, da je v laku za lase kemikalija PVP (polivinilpirolidon), ki je podobna PVC-ju in skupaj s sintetičnima silikonoma, kot sta dimetikon in ciklometikon, sodi v skupino plastičnih sestavin, ki ustvarijo film, ki lase drži skupaj, jih namesti, kot želimo, ter nam podari krasen videz in neprijeten občutek. Obupno! Te snovi seveda na koncu pristanejo v naših vodah. In če ste že ekološko osveščeni ter se izogibate plastičnim vrečkam, je čas, da si jo snamete tudi z glave. 

 

Kako torej do svoje barve las pri dolžini las do sredine hrbta? Striženje na kratko odpade. Pa si dajmo pobarvati lase na temno rjavo, ker se pravzaprav več ne spomnim, kakšne barve lase imam. Takrat nisem poznala pasti »lažnih naravnih barv« in sem seveda verjela besedi »naravno« na embalaži. Morda je bilo v tej barvi tudi kaj naravnega, a lasje so bili spet mrtvi, za kar je poskrbela steklenička s peroksidom, ki je sestavni del te barve. Nato sem obupala in se odločila, da se bom sprijaznila s svojo dolgočasno sivo – mišjo barvo, četudi mi bo prinesla »padec na družbeni lestvici«. Lasje so rasli, jaz pa sem postopoma ugotavljala, kako lepo se podajo k moji polti in barvi oči. Končno sem lahko začela uporabljati naravne šampone, ki za barvane lase niso uporabni. Po nekaj mesecih so me celo frizerji začeli spraševati, katero barvo uporabljam, da imam take čudovite, sijoče in zdrave lase!

 

Včasih je dobro stopiti nekaj korakov nazaj in si ogledati situacijo z varne razdalje, na primer iz stališča druge kulture. Ko sem obiskala Indijo, sem opazila, da imajo popolnoma drugačen odnos do lepote las. Vsi imajo temno, črno barvo las in niti najmanj niso videti dolgočasni. Starejši, ki imajo sive lase, so pobarvani s kano, in sicer tako moški kot ženske. Bolj kot je družina bogata, bolj naoljeni, večkrat oprani in negovani so njihovi lasje. Še posebej ženske hranijo lasišče in lase z olji ter se do njih obnašajo kot do živega dela telesa. Kljub temu, da so nas pri biologiji učili, da je las živa struktura, sem se tega zavedla šele takrat. Spomnila sem se tudi na nekatere arabske plese, ki jih že dolga leta kot učiteljica orientalskega plesa poučujem. Tam dekleta potresajo s svojimi lasmi in razkazujejo svoje bogastvo. Bolj ko so lasje bujni in sijoči, boljša je bila njihova oskrba, kar pomeni, da je ženska bolj zdrava in s tem tudi več vredna.

 

Da je pod lasmi koža, sem doumela šele, ko sem si jih na enem od potovanj v Indijo obrila. Spodaj je bila koža, ki jo imenujemo lasišče in je do takrat niti enkrat v življenju nisem namazala. Seveda sem jo začela negovati in tako kot obraz in telo oljiti s toplim oljem (sezamovo, sončnično ali olivno).

 

Samomasaža blagodejno deluje na možgane, živčni sistem in sprošča mišice ter tako odžene stres in nakopičene toksine. Dotik aktivira kožo, v kateri so imunske celice in vsi hormoni, ki so v možganih ali drugje po telesu. Z masažo sprostimo vse te zdravilne sestavine v krvni obtok. Eden od teh sestavin je tudi rastni hormon, ki obnavlja tkiva in uravnava presnovo. Olje se vpije v kožo, mišice, možgane in kosti v približno sedmih minutah. V ayurvedi na ta način zdravijo organe – neposredno prek kože. Ker se med masažo telo tudi razstruplja, se tuširamo in si operemo glavo po oljenju. Posledica tega zdravilno-negovalnega postopka pa so seveda tudi hitreje rastoči in negovani lasje ter mladostna sijoča koža. Nobenih skrbi ni, da bi vam olja ali nerafinirana masla (karite, kakavovo, mangovo itd.) zaprla pore. To se dogaja le pri konvencionalni negi, ki vsebuje parafinska olja in druge kemikalije.

 

Pri negi kože je zelo pomembno, da razumete, da je ta kot armaturna plošča s signalnimi lučkami v avtomobilu. Vse, kar se dogaja na njej, kaže na stanje vašega črevesja in jeter. Rafinirana hrana, preveč mlečnih in drugih živalskih izdelkov ter rastlin iz družine razhudnikov (tobak, paprika, paradižnik, krompir, jajčevci) dodatno obremenijo ta dva organa. Mozoljčki, alergije, akne in preobčutljivost kože so le lučke, ki se prižgejo ob nepravilni uporabi telesa. Lahko si mislite, da nič ne pomaga, če lučke namažete ali jih iztaknete. Signali izginejo, težava pa ostane. Zdrava prehrana ter čiščenje črevesja in razstrupljanje jeter so zato prvi koraki k zdravi koži. Meje med zdravljenjem, hrano in nego kože tako izginejo in naposled lahko razumemo, zakaj lepota izvira iz notranjosti.  

 

O naravnih barvah za lase:

    * Z dodajanjem ekoloških rastlinskih komponent in pripisom henna, kana, naravno ali organsko ni barva za lase nič manj toksična. Pomembne so vse sestavine.

    * Poiščite certifikat za celoten izdelek.

    * Obstajata samo dve možni barvi za lase: takšne, ki lasje odprejo (in jih s tem ubijejo), izperejo njihov pigment in jih nato obarvajo, ter takšne, ki na živi las le nanesejo rastlinske pigmente, ne da bi poškodovali strukturo živega lasu.

 

AVG SEP 2020OKT
PTSČPSN
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4


Naročite se na brezplačne e-novice


 Odjava        
FORUM za plesalke orientalskega plesa Biti ženska
Obiščete nas lahko
tudi na Facebooku
 
 
2020 bitizenska Copyright      developed by (d) 2006 e.orbit

Biti Ženska, ženskost, ličenje, naravna kozmetika, orientalski ples, Hatmara Merkava, energijski tretmaji, partnerski odnosi, seksualnost, Vesna Vuk Godina

izboljšanje kvalitete življenja, ženskost, partnerski odnosi, aktivacija ženske seksualne energije, hatmara merkava

Biti Ženska, ženskost, ličenje, naravna kozmetika, orientalski ples, Hatmara Merkava, energijski tretmaji, partnerski odnosi, seksualnost, Vesna Vuk Godina

izboljšanje kvalitete življenja, ženskost, partnerski odnosi, aktivacija ženske seksualne energije, hatmara merkava