Mirjam M. Korez        
 


MIRJAM M. KOREZ

je biologinja, strokovnjakinja za naravno nego in profesionalna umetnica ličenja, ki jo navdušujeta estetski in energijski izraz ženske. Ukvarja se s svetovanjem pri partnerstvu, ženskosti in aktivacijo ženske seksualne energije. Z možem Marjanom je leta 2004 ustanovila Živa Center s plesno dvorano, kjer na inovativen način vodi šolo Orientalskega plesa "Biti Ženska" in ženski trans ples Zaar. Svoje ideje o lepoti in umetnosti je združila v projekt "Biti Ženska", kjer poučuje moderne ženske o gibanju, naravnem ličenju in naravni negi kože obraza, telesa in las, estetski skladnosti, partnerskih odnosih in sekualnosti.

Živa Center je družinsko podjetje, ki ga vodita Mirjam in Marjan Korez, dolgoletna raziskovalca alternativne medicine, ekologije in partnerskih odnosov. V letu 2010 so kupili posestvo v Tomačevem, kjer že deluje prostorna in dobro založena BIO trgovina, plesna dvorana z orientalskim plesom "Biti Ženska", studio zdravja, make-up studio Naravna lepota in kozmetični salon, vse na osnovi dolgoletnega raziskovanja zdravega načina življenja, bio prehrane in certificirane ekološke kozmetike. Redno organizirajo predavanja, delavnice in svetovanja. Člani Živa Centra lahko uporabljajo tudi njihovo kuhinjo za lastno pripravo malice, saj se zavedajo problematike posebnih načinov prehranjevanja.

Mirjam je izredno umirjena oseba, ki svojo ženskost zelo rada poudarja. Za svoje delo pravi, da je odraz njenega življenja. Je njena pot, po kateri jo je vedno vodilo srce. Ko je hodila v srednjo šolo in na univerzo se je vedno spraševala, kaj je njeno poslanstvo in kako lahko prispeva za boljše življenje ljudi.


1. Kaj za vas pomeni biti svobodna, samostojna podjetnica v tem hitrem tempu življenja?

Svoboda mi pomeni zelo veliko. Nikoli nisem imela redne zaposlitve, tako sem že od nekdaj vajena, da si sama določam delovno    okolje, način dela ter ustvarjam edinstveni pristop. Največ mi pomeni, da kot podjetnica nimam od drugih določenega urnika in da živim v okolju, ki ga soustvarjam. Zame imajo velik pomen prijetna atmosfera ter energetsko kakovostni prostori. Res je, da delam tako rekoč ves dan, ampak je vseeno drugače. Zjutraj zgodaj vstajam (5.00 oz. 6.00), opoldne vsak dan pripravim bioveganski obrok, si po kosilu vzamem čas za počitek, potem pa delam do poznega večera. Ne ločujem privatnega življenja od dela! Tako je moje življenje dosti manj stresno in bolj harmonično.

2. Kaj vam v podjetništvu daje energijo in motivacijo?

Aktivnost je moja duhovna praksa, je moja karma joga. Preko dela se uresničujem, po svojih najboljših močeh delam dobro za ves svet in to mi daje zagon.

3. Ste dobra pogajalka ali čutite, da smo ženske še vedno šibkejše pogajalke od moških?

Pogajanja se ne da ločevati na ženski in na moški način. Ženske se res vse prevečkrat primerjajo z moškimi, hočejo jim biti enake, kar seveda ni v redu. Prevelik poudarek na učinkovitost in potrošništvu nas odtujuje od čutenja, zavedanja in notranjega miru. Kot pogajalka gledam na to, da smo vsi zadovoljni. Konvencionalno pogajanje, kjer eden drugega pretenta zame ni posel. Postavljam si pogoj, da je moje delo družbeno koristno.

4. Kako ste si uspeli postaviti dobro ceno oz. kako uspešno se znate tržiti?

Vem kaj znam, kaj imam in to poskušam pokazati. Moja predstavitev vedno temelji na posredvanju znanja na temeljih dolgoletnih izkušenj. Kar je dobro zame, ponudim tudi ljudem. Želim, da lujdje zvedo za moje delo zaradi vrednot, ne pa zaradi zunaje podobe. Večinoma se danes oglašuje le zunanjost brez vsebine. Dober glas, ki se širi od ust do ust deluje počasi vendar ti na koncu ljudje res zaupajo in se vračajo. Oglaševanje je le informacija, kvaliteta dela in odnos s strankami pa je bistvenega pomena. 

5. S katerimi problemi se srečujete na svoji poslovni poti?

Velik problem je vsekakor to, da država ne podpira malih podjetnikov in nas preveč obremenjuje z dajatvami in birokracijo. Joj, kako preveč časa in denarja nam vzame birokracija!
Delam skupaj z možem Marjanom, s katerim se izredno dobro dopolnjujeva. On z lahkoto pojekte začenja, ker zna stvari poenostaviti. Jaz pa na osnovi začetnega zagona in enostavnosti dodam projektu dušo. Opažam, da se moški dosti hitreje regenerirajo in se ne obremenjujejo s podrobnostmi in težav ne jemljejo tako osebno. Jaz pa se počasneje regeneriram in tako lahko hitro pride do otopelosti in bolezni. Potrebujem več časa, intime in zaupnih pogovorov in to je zame tudi delo. V zadnjem stoletju smo ženske pridobile mnogo pravic, izgubile pa vrednote in identiteto. Vsa energija ostaja na delovnem mestu in jo zmanjka za našo regeneracijo in za kakovostne odnose z najbližjimi. Primerjanje z moškimi in tekmovanje nas od svojega bistva le oddaljuje. Ne vem komu koristi, da ženske vedno manj uporabljamo svojo moči?

6. Se vam zdi, da ženske v današnjem tempu življenja posvečajo dovolj pozornosti sebi?

Večina žensk danes sploh ne ve kaj to pomeni. Nekatere mislijo, da se posvečajo sebi, če zaslužen denar zapravijo za shopping, masažo, »basanje« s čokolado pred TV ekranom, tortico s prijateljico ali z nakupom najmodernejših čevljev. Druge pa se zatekajo v sanjski svet new age gibanja.
V projektu Biti Ženska pomagam ljudem, da razvijajo notranje kvalitete. Naše delo, izgled in odnosi so le odraz notranjega življenja. To je ezoterika. Delo na sebi je zahtevno, neprijetno in naporno, vendar me ohranja mladostno in polno življenja.
Menim, da je problematično tudi vaše vprašanje. Danes vsi mislijo, da imajo in dobijo premalo, v resnici pa vsi premalo dajemo. Partnerstvo, družina in družba razpadajo, ker vsi kalkulirajo – vsak želi več dobiti, kot dati. Če si v notranjosti prazen nimaš v resnici kaj za dati. Duhovna disciplina in ezoterika te regenerira in napolni. To je pravi vir dajanja, dajanje pa je edini izvor pristega zadovoljstva.

7. Kakšna je vaša enoletna in petletna vizija za nadaljnjo pot navzgor?

Kdo pa pravi, da je treba vsako leto izboljšati rezultate in produktinost? V življenju so vedno vzponi in padci. Najpomembnejše  je ohranjanje kakovosti dela in življenja.
Za nami je velik preskok. Preselili smo se na novo lokacijo v Tomačevo, kjer ustvarjamo oazo za dobrobit ljudi. Moj partnerski odnos in poslovni odnosi do zaposlenih, izdelki in storitve, ki jih ponujamo so kot žarišče dobrih idej, ki se širi v okolico. Živa Center vabi številne, da se pridružijo naši viziji.
Glede finančnih planov pa je vedno tako, da sledijo srcu. Tam, kjer je radost in dobra volja se vedno najde denar za realizacijo projekta.

8. Kako si predstavljate poslovno žensko v prihodnosti, čez 10 let?

Bolj kot v poslovnem, me bolj skrbi kaj bo z žensko v intimnem življenju. V posel je vloženo že toliko energije, da je pot jasno začrtana. Skrbi me, da bo poslovni uspeh plačan na račun duše in zdravja.
Jaz sočasno negujem dušo in posel. Že sedaj imam zelo dobre rezultate, ki jih z veseljem delim z drugimi ženskami.

9. Se vam zdi pomembneje prej ustvariti družino ali se posvetiti karieri?

Zakaj pa bi bilo to izključujoče? Če je kariera preveč produktivno naravnana in podvržena ideologiji korpoacijske požrešnosti, potem bi se jaz taki »karieri« raje odpovedala. Poslovna kariera, ki izkjučuje družino je družbeni parazit.

10. Menite, da je danes težko biti podjetnik/ca glede na starost, spol in na zasičenost trga?

V tem kontekstu je danes res grozljivo. Moderen sistem podjetništva se mi zdi problematičen. Potrošništvo, tekmovalnost in nepoštenost me spravljajo v slabo voljo. To je narobe svet. Kriza vrednot ni le v podjetništu temveč v celem človeštu. Jaz pa sem pri svojem delu vizinarka in uporica.
Tako ženske kot moški smo ujeti v sistem, ki časti produktivnost in zanemarja ter omadežuje ukvarjanje z vsem, kar ne daje vidnih rezultatov. Danes je izjemno težko tudi mladim. Vzgojeni so v prisilne potrošnike in ne prepoznajo avtoritete. Navajeni so, da se učijo preko virtualnega sveta, pravo znaje in družba pa se gradita le preko osebnih odnosov.

Intervju z Mirjam M. Korez je pripravila Nuša Starovašnik za
www.zensko-podjetnistvo.eu

SEP OKT 2020NOV
PTSČPSN
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1


Naročite se na brezplačne e-novice


 Odjava        
FORUM za plesalke orientalskega plesa Biti ženska
Obiščete nas lahko
tudi na Facebooku
 
 
2020 bitizenska Copyright      developed by (d) 2006 e.orbit

Biti Ženska, ženskost, ličenje, naravna kozmetika, orientalski ples, Hatmara Merkava, energijski tretmaji, partnerski odnosi, seksualnost, Vesna Vuk Godina

izboljšanje kvalitete življenja, ženskost, partnerski odnosi, aktivacija ženske seksualne energije, hatmara merkava

Biti Ženska, ženskost, ličenje, naravna kozmetika, orientalski ples, Hatmara Merkava, energijski tretmaji, partnerski odnosi, seksualnost, Vesna Vuk Godina

izboljšanje kvalitete življenja, ženskost, partnerski odnosi, aktivacija ženske seksualne energije, hatmara merkava