Nasveti o negi las        
 

SVILENI LASJE VSEH ODTENKOV

Z univ. dipl. biologinjo Mirjam M. Korez smo se pogovarjali o barvanju las z rastlinskimi barvami

NEDELJSKE NOVIVE, 19. JANUAR 2019

V Živa Centru za nego telesa, odnosov in okolja se že 15 let ukvarjajo z ekološko nego las. Dobro leto dni tam ponujajo prvi ekološki frizerski salon in izobraževalni center za eko frizerje, kar je pionirsko delo ne le v okviru Slovenije, temveč tudi v državah EU.

»Zavedati se moramo, da lasje niso samo pričeska, ampak živ organ. So del živčnega sistema, so v neposredni bližini možganov, dajejo in prejemajo informacije in so odsev našega psiho fizičnega zdravja. Za lase moramo skrbeti, da so živi in zdravi. S kemičnim barvanjem (z amonijakom, peroksidom oziroma, v barvah brez amonijaka amonijevimi solmi) se poškoduje ne le povrhnjica oziroma kutikula, ampak tudi skorja las v kateri so pigmentne celice, ki nato propadejo. Lasje nimajo več svoje funkcije in tudi na otip in po videzu so brez leska in slamnati,« razlaga sogovornica.

Kaj omogočajo rastlinske barve

Rastlinski pigmenti las ne poškodujejo, saj lase ovijajo kot glazura. Večkrat, ko jih pobarvamo, debelejši je plašč in bolj sijoči so. Barvamo namreč z zelišči, ki negujejo lasišče in lase. Spodbudimo lahko njihovo rast in olajšamo vse težave na lasišču. Konvencionalne barve brez ekološkega certifikata, imajo poleg mehansko destruktivnega vpliva na lase negativen vpliv na zdravje in okolje.

Pa vendar se mnogo žensk ne odloča za rastlinske barve, saj menijo, da z njimi ne bodo dosegle želenega barvnega odtenka. Kakšne odtenke nam omogoča barvanje z rastlinskimi barvami? Na voljo so od zelo svetlo blond, zlato, temno blond, vsi možni rdeči odtenki, vsi možni rjavi in črni. Na temnejšega se lahko pobarvamo v vsakem primeru. Na svetlo se da pobarvati ženske, ki so bile v mladosti blondinke. Las se za ton ali dva tudi posvetli.

Prekrijejo tudi sive lase

Rastlinske barve uspešno in stoodstotno prekrijejo tudi sive lase. Naravne temnolaske pa z rastlinami ne morejo postati svetlolaske, saj bi morali, da bi to dosegli, lase razbarvati in jih s tem trajno poškodovati. Sicer pa vsi vemo, da je bolj kot barvni odtenek pomembno, da imamo zdrave lase in lasišče in z leti vedno več las. Lahko se igramo tudi s tehnikami kot je balayage. Prameni pri rastlinskem barvanju nastanejo naravno, prav tako lahko dosežemo tudi enotno obarvanost las.

Barvanje las z rastlinskimi barvami ni nujno dolgotrajnejše kot barvanje s kemičnimi barvami. »Pri barvanju z rastlinskimi barvami so zelo hitro pobarvane blondinke ter sivolaske, ki želijo postati svetlolaske. Tudi barvanje s kano je hitro, zanj potrebujemo od pol ure do uro. Daljše pa je denimo barvanje iz sive v črno, to traja približno tri ure,« pojasni Mihelčič Korezova. Rastlinska barva dobro prekrije tudi lase, ki so bili prej barvani s kemično barvo, ter jih tudi polepša. Rastlinska barva je bolj obstojna kakor kemična. Če se barvamo z rastlinskimi barvami, uporabljamo tudi rastlinske balzame in šampone. »Barvanje z rastlinami je zdravljenje in daje čudovite estetske rezultate,« sklene sogovornica.

Piše Ajda Janovsky

 

ZAKAJ SI BARVATE LASE?

Lepi ste takšni, kakršni ste

članek Karma +, članek september, oktober 2018

Barvanje las s konvencionalnimi barvami niti približno ni zdravo, mnogi se zanj odločijo celo iz povsem napačnih razlogov. Pogosto se v ozadju skriva želja po večji samozavesti ali ugajanju okolici.

Princip vsakega konvencionalnega barvanja na katerikoli barvni odtenek je vedno enak. Najprej je treba popolnoma razbarvati naravne lasne pigmente in nato dodati sintetične. Lase razbarvata peroksid in amoniak. Poškodujeta lasno povrhnjico, prodreta v skorjo las do pigmentnih celic in jih razbarvata. To pomeni, da celice las odmrejo. Namesto živih in zdravih las imamo po kemičnem barvanju na glavi mrtvo strukturo, ki več ne opravlja svoje funkcije antenic, ki sprejemajo in oddajajo informacije.

Po barvanju je torej poškodovana celotna struktura las, ne le kutikula na površini, kakor nam to razlagajo v oglasih za konvencionalne lasne izdelke. Prav zato nobena maska, silikoni in drugi preparati za obnovo nikoli dolgoročno ne regenerirajo las. Sprememba je le začasna in kemično barvani lasje so videti čudovito le, ko pridemo od frizerja. Barvni prelivi delujejo enako, le da se pigment hitreje spira in če se veselite, ker imate barvo brez amonijaka, vam moram povedati, da so ga nadomestili z amonijevimi solmi (MEA, TEA, DEA, PPD), ki so pa še bolj strupene.

Zakaj se torej toliko žensk (in tudi kakšen moški) še vedno odloča za konvencionalno barvanje las in beljenje? Seveda zato, ker si želijo biti lepe(i). Želje pa vedno izvirajo iz naših potreb in osebnosti. Poglejmo torej, kaj nam barvanje las sporoča o nas samih.

Lepota osebe je odvisna od njenega žara, osebnosti in ne od barvnega odtenka las.

 

RAZLOGI ZA BELJENJE LAS

1. MIŠJA SIVA BARVA LAS – UKANA ALI DEJSTVO?
Veliko žensk je prepričanih, da ima dolgočasen mišje siv odtenek las. To je bil desetletja nazaj trik frizerjev za ženske, ki se niso želele barvati. Ta ukana se je prijela in postala »kredibilno dejstvo«. Resnica pa je taka, da smo različni in je naša pigmentacija las originalna. Najbolj pristaja naši barvi kože in barvi očem. Odtenki, ki variirajo od našega naravnega tona za odtenek ali dva pa so odtenki, kjer še ostajamo pristni in v skladu s svojo energijsko frekvenco. Harmonično je tudi barvanje sivih las na barvo, ki ste jo imele v mladosti. Vsekakor vsako rastlinsko barvanje, ki lase krepi, obnavlja in jim daje volumen, doprinese k pozitivni samopodobi. Ženske pa se prepogosto prepustijo trendom in mnenjem frizerjev, ki jih upravlja potrošniški kapitalizem.


2. NESAMOZAVEST, NEZADOVOLJSTVO, MAINSTREAM
Vzrok za prepuščanje trendom je nesamozavest, kot tudi osebno nezadovoljstvo, za katero prav gotovo ni kriva barva las. Duh časa narekuje, da moramo priti do spremembe in zadovoljstva v trenutku, zato se radi podvržemo škodljivim posegom, med katere spada tudi kemično barvanje las. Seveda vse skupaj podpihuje modna industrija, ki zapoveduje smernice. Da se počutimo sprejete, pa večina sledi mainstreamu in tako imamo v Sloveniji že skoraj vsako tretjo žensko pobarvano na blond. Ta barvni odtenek, ki močno poškoduje lase, je trenutno zelo moderen, saj sovpada z idealom večne mladosti.


3. TREND VEČNE MLADOSTI
Blond barva las je postala zakonitost za seksapilnost, mladost in priljubljenost. Ta trend je postavila privlačna Marylin Monroe. Prav zato veliko moških zapoveduje svojim partnericam svetlolaso podobo. Ženske podležejo moški želji in se pustijo instrumentializirati. Zahteve takega moškega kažejo, da partnerice pravzaprav sploh ne vidi, ampak jo uporablja kot predmet, s katerim se lahko postavlja. Tu se vsekakor postavlja vprašanje identitete, ki ni nekaj, kar z leti najdemo, ker identiteta ni nekaj, kar leži znotraj nas, ampak je nekaj, kar sproti nastaja pod vplivom okolja. O tem nas v svoji knjigi Identiteta pouči Paul Verhaeghe, vodilni evropski psihoterapevt in psihiater.


Dejstvo je, da z leti vsi potemnimo, tudi ljudje s temnejšimi lasmi. Gre za vprašanje, ali smo dovzetni za te spremembe in ali si želimo odrasti in svoj mladostni žar zamenjati z modrostjo in močjo. Vsekakor lahko razumemo najstnico, ki še nima dobro izoblikovane osebnosti in si barva lase na belo, modro in rdeče, težje pa je gledati zrele dame, ki svojo energijo usmerjajo le v videz in pozabljajo na moč karakterja ter skladnost videza. Navsezadnje vsi dobro vemo, da je lepota osebe odvisna od njenega žara, osebnosti in ne od barvnega odtenka las.

Ženske z živimi in sijočimi lasmi so vzor negovanosti, samozavesti in zdravja.


Zavest namesto modnih trendov.

Modne trende in potrošniški duh časa je potrebno zamenjati z zavestjo o osebni vrednosti in ozaveščenostjo glede škodljivosti kemičnih barv ter ostalih izdelkov za »nego« in oblikovanje las. Hiter tempo življenja od žensk terja uspešnost v zasebnem življenju kot tudi uspešno kariero. Potrošniški kapitalizem jim narekuje učinkovitost in obljublja družbeno odobravanje. A če se že želite barvati, se odločite vsaj za rastlinsko barvanje, ki res terja malo več časa in prilagodljivost, ne bo pa vam napravilo dolgotrajne škode. Čas, prilagodljivost in potrpežljivost so odlike ženstvenosti. Pomanjkanje časa in denarja pa sta skoraj vedno znaka duhovne revščine. Ženska je zdaj postala instrument produkcije. Še nobeni dami se nikoli iz salona ni mudilo domov ljubimkat s svojim partnerjem ali na obisk k prijateljem, delat pa vedno. Kaj ni že skrajni čas, da ponovno razmislimo o svojih prioritetah in si temeljito odgovorimo na vprašanje, zakaj to počnemo.

Ženske z naravno nego las so lahko vzor negovanosti, samozavesti in zdravja. To pa še zdaleč ne pomeni, da bo s takšno nego vaš izgled postal dolgočasen. V 15 letih je postala rastlinska nega tako kompleksna, da se urejenosti in današnjim standardom oblikovanja las ni potrebno odpovedati, kvečjemu lahko pridobimo. Nazaj lahko dobimo svojo osebnost in svoje lase, ki so kot del telesa, pomemben energijski organ in ne le modna frizura.

 

Avtor: Mirjam M. Korez, univ. dipl. biologinja, Živa Center, projekt »Biti Ženska«

 

 

LASJE - ZAKAJ SE MI REDČIJO IN IZPADAJO?

Članek Karma +, julij, avgust 2018


Redčenje in izpadanje las sta ne samo pri moških, pač pa tudi pri ženskah vedno pogostejši težavi. Ko oseba doživi šok in najde šope las pri česanju ali zjutraj na blazini, gre po navadi najprej do frizerja, ki predlaga posebne kemične šampone in maske. Ti imajo stranske učinke in stanje še poslabšajo, v najboljšem primeru pa ne učinkujejo.

Ta sredstva ne morejo delovati, saj jih ponujajo iste multinacionalke, ki prodajajo konvencionalne izdelke za lasišče in lase, ki pripeljejo stranke do težav. Veliko je tudi zavajanja o naravnem izvoru kozmetičnih izdelkov. V Evropi namreč velja zakon, da se na vsak kozmetični izdelek, ki vsebuje 1.5 odstotka rastlin, ostalo je lahko kemija, sme napisati, da je naraven. Frizerji vas zato pogosto prepričujejo, da barvajo z naravnimi barvami. Celo v bio trgovinah prodajajo psevdo naravne barve za lase, ki vsebujejo eno ekološko in drugo kemično komponento. Prepričajte se torej, da ima izdelek za lase v celoti enega od ekoloških certifikatov.

PRENEHAJTE UPORABLJATI KEMIČNE PREPARATE
Ko prva strategija ne deluje, se ljudje zatečejo v lekarno, kjer že poleg omenjenih šamponov lahko kupijo tudi tablete z minerali in vitamini, ki bi naj pospešili rast las. Logika pomanjkanja hranil seveda služi potrošniški logiki. Pravi vzrok težav pa je v povečani vsebnosti strupenih snovi v telesu, ki izpodrivajo hranila, zato teh primanjkuje.
Ko tudi druga strategija ne deluje, je na vrsti obisk pri zdravniku in dermatologu. Ljudje pozabljajo, da je današnja medicina močno pod vplivom kemične industrije in farmacije. Zelo redki ozaveščeni zdravniki bodo odsvetovali konvencionalne frizerske izdelke. Večinoma bodo predlagali proti izpadanju las farmacevtska sredstva in zdravniške posege, ki so invazivni in dragi, vendar vseeno ne zagotavljajo pozitivnih rezultatov. Vzroki izpadanja las so večinoma kemijske zastrupitve las, lasišča in telesa, zato je treba preprečiti vnos strupenih kemičnih preparatov na kožo in lase ter spremeniti nekaj slabih navad in predstav o sebi.

ŠTIRJE VZROKI ZA IZPADANJE LAS

  1. TEŽAVE S ŠČITNICO

Veliko žensk, ki imajo težavo s ščitnico in že od najstniških let uživajo hormonske tablete, ima zelo razredčene lase. Večina poroča o težavah z utrujenostjo, ki jih je pripeljala do rednega jemanja hormonskih zdravil. Počutijo se ujete v svoji situaciji in občutijo nemoč, da bi karkoli spremenile. Kar nekaj se jih je s tem soočilo kasneje v življenju, ko so rodile in jim je otrok, partner ali situacija v službi povečal(a) občutek brezizhodnosti in nerešljivosti. Opažam, da so vdane v svojo usodo in da dostikrat zavrnejo predloge za izboljšanje stanja svojih las z izgovori, da je njihovo stanje dedno, se jim ne ljubi redno oljiti lasišča ali pa da jim kateri od rastlinskih pripravkov tako smrdi, da ga ne bodo uporabljale. Včasih se pritožijo nad novim barvnim odtenkom las, ki ga omogočajo rastline. Te osebe so po navadi poslovno zelo uspešne, saj moderni poslovni sistem rad izkorišča njihovo agresijo, ki je obrambni mehanizem prikrite negotovosti. A čeprav se nekatere še naprej pritožujejo nad neprijetnostmi, ki jih imajo zaradi postopkov, so rezultati tako očitni, da postajajo vedno bolj zadovoljne.

       2. ZAKISANO LASIŠČE

Zakisano lasišče, ki povzroča šibke lasne korenine, kar vodi do tanjšanja in izpadanja la,s je po vsej verjetnosti posledica prevelike zakisanosti telesa ali pomanjkanja nekaterih hranil. Iz izkušenj lahko povem, da je do hitre izgube las pri mojih strankah prišlo, ker so imele v telesu povečano količino težkih kovin ali pa neuravnovešeno prehrano z veliko živalskimi beljakovinami ali pa po drugi strani z veliko surovega sadja in zelenjave, predvsem razhudnikov. Lasje se lahko razredčijo tudi zaradi anemije. To se dogaja ženskam, ki majo zelo močne in boleče menstruacije.

      3. VEČJI PSIHIČNI STRES

Lasje lahko popolnoma izpadejo le na določenih mestih – v obliki otočkov zaradi večjega psihičnega stresa, kot so izguba ljubljene osebe, stres, izčrpanost in strah. Takšno psihično stanje še poveča škodljive kemične učinke konvencionalne lasne kozmetike. Vzpostavi se neke vrste negativni psihični krog odvisnosti. Oseba si močno želi izhoda iz stresnega stanja, vendar ji strupi, ki jih nanaša z rednim kemičnim barvanjem, to otežujejo in jo držijo v tem stanju. Kot je to običajno, krogov odvisnosti ne moremo prekiniti neposredno na psihični ravni, ampak začnemo s spremembami konkretnih navad. V tem primeru s prehodom na ekološke rastlinske preparate za nego las in lasišča. Olajšanje, ki ga pri tem začutijo take osebe, je za nepoznavalca skoraj neverjetno. Končno ves njihov trud, da bi negativno razpoloženje obrnile v pozitivno smer, podpira tudi njihovo telo in učinki so hitro vidni. Podobno, kot če se dolgo časa trudiš speljati z avtom ob pritiskanju na plin, vendar z zategnjeno ročno zavoro. Naravna nega las takim osebam izredno pomaga in otočki neporaščenega lasišča se začnejo počasi prebujati in poraščati z mladimi lasmi. Psihični stres povzroči upad življenjske energije in občutek staranja. Boj proti temu v smislu ohranjanja mladosti ženske zlahka in hvaležno zamenjajo za pozitivno obnovo in regeneracijo, ki jim daje občutek vrednosti in zrelosti.

     4. KONVENCIONALNA KEMIČNA NEGA

V zadnji skupini so osebe, ki desetletja brezskrbno sledijo modnim trendom in nasvetom frizerja, dokler se ne pokažejo težave. Tanjšanje in izpadanje las potencira konvencionalna kemična nega. Temu je podvržena večina moških in žensk. Kemično barvanje las trajno poškoduje lase, Jih naredi lomljive, slamnate, začnejo se cepiti in tanjšati. Večina žensk si z rednim kemičnim barvanjem las v roku 20-30 let tudi za polovico razredči lase. Nekatere kemične sestavine, kis se jih uporablja predvsem za oblikovanj las, pa vsebujejo smole, silikone in PVP-je, ki dajejo na laseh efekt polivinil vrečke, kar lase dolgoročno tudi slabi.
 

Recept za prenehanje izpadanja las je v osnovi in če povemo na kratko, precej preprost: zamenjajte svoje izdelke za lase z naravnimi (takimi, ki imajo za to tudi certifikat!). Namenite več pozornosti izbiri svoje prehrane in prihodnjič namesto v klasični frizerski salon raje zavijte v ekološkega, kjer bo za vaše lase poskrbljeno na najboljši mogoč način.

 

Mirjam M. Korez, univ. dipl. biologinja Živa Center, projekt »Biti Ženska«

 

Kako do zdravih las v pol leta - bolj gostih, sijočih, hitro rastočih in živih
Kako do zdravega lasišča brez prhljaja, srbečice in prekomernega maščenja

1.     Nemudoma zamenjamo vse konvencionalne izdelke za nego in oblikovanje las in uporabimo ekološke certificirane naravne izdelke. Logona je največji proizvajalec eko lasne nege v Evropi s 40 letno zgodovino. Khadi pa ima rastlinske ajurvedske mešanice, ki čudovito barvajo sive lase in negujejo vaše lasišče. Barvanje z rastlinskimi pigmenti v  70% primerih odpravi srbečico, prhljaj, hraste, prekomerno maščenje in podobne težave.


2.     Lasje in lasišče pred vsakim pranjem negujemo s hladno stiskanim rastlinskim eko oljem. Priporočamo sezamovega (do kosti se vpije v 6 minutah). To olje telo greje. Poleti pa je krasno kokosovo olje, ki telo hladi. Priporočamo tudi olivno olje. Orehovo olje je krasno za lase, redno uporabo na lasišču odsvetujem. Lasišče oljimo zato, da vzpodbudimo rast las, sočasno pa uravnovešamo maščenje lasišča. Če je lasišče premastno se bo sčasoma prenehalo prekomerno mastiti, če je presuho, se bo namastilo. Oljenje lasišča s toplim oljem pomirja živčni sistem in dolgoročno spodbuja rast las. Prav tako oljimo lase, še posebej če so dolgi, saj jih na ta način hranimo in se izognemo cepljenju las, še posebej če zmanjšamo prekomerno sušenje s sušilnikom in likanje las. Pozor! Če imate tanke lase bo po oljenju potrebno tri kratno šamponiranje. če imate suhe konice so na voljo tudi naravni balzami in maske za lase. Če se želite še boj razvajati lahko v olje dodate kurkumo in cimet ali pa celo kakav. Uporabite eko začimbe. (V Živa Centru so na voljo eko začimbe v rinfuzi po zelo ugodnih cenah).
Izjemna pa so tri Khadijeva olja VITAL za hitrejšo rast las, BALZAM proti maščenju lasišča in las in proti luskavici in prhljaju ali AMLA proti izpadanju las in za upočasnitev sivenja las. Vsa resnično delujejo in vsako vsebuje mešanico vsaj 5ih rastlinskih olj in veliko koncentracijo zdravilnih rastlin – vsaj 10 različnih. Rezultati naših strank so izjemni: odprava luskavice, hitrejša rast las, manj sivih las, večji volumen in bolj negovani lasje.


3.     Namesto konvencionalnih izdelkov za oblikovanje las uporabimo gel za lase ali razpršilo za oblikovanje las na osnovi bambusa, lak za lase na osnovi pšeničnih proteinov. Logona ponuja veliko izdelkov za oblikovanje las, tako da bo vaša pričeska še vedno lična. Lasje vam bodo hvaležni, saj so v konvencionalnih izdelkih smole, silikoni, in snovi podobne PVC-ju, kar pomeni da imamo na glavi enak učinek, kot če bi si na glavo poveznili pvc vrečko.


4.     Redno barvanje las s 100% rastlinskimi barvami bo okoli las naredilo zaščitni plašč, si daje lasem sijaj, volumen, uravnoveša maščenje las in spodbuja njihovo rast. Tako so lasje dobro zaščiteni poleti na soncu, v morju in prav tako pozimi pred mrazom. Če ne želite spreminjati svoje barve uporabite Logonino barvo za lase in sicer nevtralno. Lasje ne bodo obarvani, bodo pa negovani.

 

4.     Uporabljajte lesene glavnike in krtače z lesenimi pini. Les ni električni prevodnik tako kot plastika in las ne poškoduje. Lesene krtače z naravnimi ščetinami pa vaše lase negujejo in vas pripeljejo ob redni uporabi do sijaja in mehkobe. Hkrati pa zaradi česanja od lasišča proti konicam pobirajo maščobo in jo razprostirajo po celi dolžini. Tako povečamo dobo med posameznimi umivanji las in hkrati negujemo lasne konice.


 

  1. Za individualna svetovanja smo vam z vnaprejšnjim dogovorom vedno na voljo v Živa centru. Kontakt www.zivacenter.si, 041 404 773; Mirjam M. Korez

  2. Ker je postopek naravnega barvanja in nege popolnoma drugačen, organiziramo na to temo tudi predavanja. Datumi so objavljeni na prvi stani te spletne strani pod rubriko aktualno. Potrebne so predhodne prijave.

  3. Če želite videti kako se lahko pobarvate tudi doma ali pa se bi radi pobarvali pod skrbnimi rokami strokovnjakov obiščite naš 1. ekološki frizerski salon: Živa Center, Tomačevo 27, 1000 Ljubljana, naročanje: 041404773, Mirjam. Prvo barvanje v našem salonu je vedno skupaj z enournim osebnim svetovanjem, kjer boste zvedeli vse o laseh, naravni negi in kako si pomagate pri vaših težavah z lasmi ali lasiščem.

  4. Če želite dobiti nasvet po mailu, pošljite na info@zivacenter.si - za Mirjam mail z vašimi željami in 2 fotografiji: eno z vrha glave, da se vidi narastek, drugo pa od strani ali frontalno.

 


revija Pomagaj si sam, 18.10.2013

 

 

 

SEP OKT 2020NOV
PTSČPSN
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1


Naročite se na brezplačne e-novice


 Odjava        
FORUM za plesalke orientalskega plesa Biti ženska
Obiščete nas lahko
tudi na Facebooku
 
 
2020 bitizenska Copyright      developed by (d) 2006 e.orbit

Biti Ženska, ženskost, ličenje, naravna kozmetika, orientalski ples, Hatmara Merkava, energijski tretmaji, partnerski odnosi, seksualnost, Vesna Vuk Godina

izboljšanje kvalitete življenja, ženskost, partnerski odnosi, aktivacija ženske seksualne energije, hatmara merkava

Biti Ženska, ženskost, ličenje, naravna kozmetika, orientalski ples, Hatmara Merkava, energijski tretmaji, partnerski odnosi, seksualnost, Vesna Vuk Godina

izboljšanje kvalitete življenja, ženskost, partnerski odnosi, aktivacija ženske seksualne energije, hatmara merkava