Orientalski ples        
 


PLES KOT UMETNOST

Ples je najstarejša oblika umetnosti. Plešemo, da se gibljemo, sproščamo, izražamo, ustvarjamo, krepimo… Ples je poleg hoje gotovo najbolj naravna oblika gibanja, ki krepi naše kosti, sklepe, mišice in posredno vse organe, hkrati pa nas sprošča, razveseljuje, plemeniti v povezavi z glasbo in spodbuja pozitivne občutke. 

ZAKAJ ORIENTALSKI PLES

Obnovite svoje telo, radost in veselje do življenja z orientalskim plesom. Orientalski ples so si prisvojile vse ženske tega sveta zaradi njegovega univerzalnega jezika:

  1. zanj nismo nikdar prestari, preokorni, pregrdi ali pretežki,
  2. gib ni skoncentriran na korake, ampak na kroženje, pozibavanje, tresenje in sukanje medenice in prsnega koša oziroma celega trupa.

Njegov namen je sprožiti notranje gibanje, ki plesalki vrača voljo, moč in radost. Ples je kot plamen, ki plesalki in drugim s svojo energijo osvetljuje pot. 
 

ZGODOVINA ORIENTALSKEGA PLESA

Orientalski ples, kot ena od številnih plesnih zvrsti, izhaja v svojih osnovnih prvinah - pozibavanju in sukanju medeničnega predela - iz starodavnih obredov rodnosti in plodnosti.
S prihodom na kraljevske dvore je postal izrazito erotično obarvan in takega si večina predstavlja še danes.
S selitvami ljudstev so se plesi z vzhoda širili proti zahodu, se mešali z drugimi, spreminjali skozi čas, prilagajali in ohranjali. Današnji pojem orientalskega plesa zajema vse bogastvo folklor od Indije, prek Pakistana, Afganistana, držav nekdanje Sovjetske zveze, Perzije, držav Bližnjega vzhoda, Turčije, nekdaj turškega Balkana, prek Arabskega polotoka in držav severne Afrike vse do Španije in flamenka. Poustvarjajo se stari, že skoraj pozabljeni plesi, nastajajo novi, z ohranjanjem tradicije plesov Orienta pa se ohranjajo predvsem njihovi bistveni in nepogrešljivi izrazni elementi.
 

VADBA ORIENTALSKEGA PLESA

Mirjam M. Korez je ustanoviteljica in vodja plesnega projekta Biti Ženska, ki prek orientalskega plesa in plesnega rituala prebuja žensko modrost. Na osnovi petnajstletnih izkušenj na področju alternativne medicine je Mirjam prepoznala ta ples kot orodje za globlje spoznavanje ženskega telesa in duha. Izkušnje orientalskega - ženskega plesa in modrost bivanja v ženskem telesu njene učenke vsak dan s pridom uporabljajo za dvigovanje kvalitete bivanja, svojo umetniško naravo pa udejanjajo v plesni skupini Amra.
 

PREBUJANJE DUHOVNE ISKRE

V primerjavi z zahodnimi plesi je orientalski ples bolj meditativen in mističen. Skozi ples lahko začutimo brezpogojno ljubezen, svobodo in predanost. Prek plesa lahko začnemo častiti Boginjo v nas. Plesalka, ki pleše božanstvu, sama postane božanstvo, gibi, ki jih izvaja, pa so le pripomočki za njen vzpon v neskončen občutek svobode, gibčnosti, ustvarjalnosti in predvsem življenjske moči. Ta ples prebuja našo pravo naravo in nas povezuje z neskončno in vsem dostopno univerzalno modrostjo.
 
 

 
 

SEP OKT 2020NOV
PTSČPSN
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1


Naročite se na brezplačne e-novice


 Odjava        
FORUM za plesalke orientalskega plesa Biti ženska
Obiščete nas lahko
tudi na Facebooku
 
 
2020 bitizenska Copyright      developed by (d) 2006 e.orbit

Biti Ženska, ženskost, ličenje, naravna kozmetika, orientalski ples, Hatmara Merkava, energijski tretmaji, partnerski odnosi, seksualnost, Vesna Vuk Godina

izboljšanje kvalitete življenja, ženskost, partnerski odnosi, aktivacija ženske seksualne energije, hatmara merkava

Biti Ženska, ženskost, ličenje, naravna kozmetika, orientalski ples, Hatmara Merkava, energijski tretmaji, partnerski odnosi, seksualnost, Vesna Vuk Godina

izboljšanje kvalitete življenja, ženskost, partnerski odnosi, aktivacija ženske seksualne energije, hatmara merkava