SVILENI LASJE VSEH ODTENKOV

SVILENI LASJE VSEH ODTENKOV

Z univ. dipl. biologinjo Mirjam M. Korez smo se pogovarjali o barvanju las z rastlinskimi barvami

Kategorija: EKO NEGA LAS IN KOŽE

V Živa Centru za nego telesa, odnosov in okolja se že 15 let ukvarjajo z ekološko nego las. Dobro leto dni tam ponujajo prvi ekološki frizerski salon in izobraževalni center za eko frizerje, kar je pionirsko delo ne le v okviru Slovenije, temveč tudi v državah EU.
»Zavedati se moramo, da lasje niso samo pričeska, ampak živ organ. So del živčnega sistema, so v neposredni bližini možganov, dajejo in prejemajo informacije in so odsev našega psiho fizičnega zdravja. Za lase moramo skrbeti, da so živi in zdravi. S kemičnim barvanjem (z amonijakom, peroksidom oziroma, v barvah brez amonijaka amonijevimi solmi) se poškoduje ne le povrhnjica oziroma kutikula, ampak tudi skorja las v kateri so pigmentne celice, ki nato propadejo. Lasje nimajo več svoje funkcije in tudi na otip in po videzu so brez leska in slamnati,« razlaga sogovornica. 
Kaj omogočajo rastlinske barve
Rastlinski pigmenti las ne poškodujejo, saj lase ovijajo kot glazura. Večkrat, ko jih pobarvamo, debelejši je plašč in bolj sijoči so. Barvamo namreč z zelišči, ki negujejo lasišče in lase. Spodbudimo lahko njihovo rast in olajšamo vse težave na lasišču. Konvencionalne barve brez ekološkega certifikata, imajo poleg mehansko destruktivnega vpliva na lase negativen vpliv na zdravje in okolje.
Pa vendar se mnogo žensk ne odloča za rastlinske barve, saj menijo, da z njimi ne bodo dosegle želenega barvnega odtenka. Kakšne odtenke nam omogoča barvanje z rastlinskimi barvami? Na voljo so od zelo svetlo blond, zlato, temno blond, vsi možni rdeči odtenki, vsi možni rjavi in črni. Na temnejšega se lahko pobarvamo v vsakem primeru. Na svetlo se da pobarvati ženske, ki so bile v mladosti blondinke. Las se za ton ali dva tudi posvetli. 
Prekrijejo tudi sive lase 
Rastlinske barve uspešno in stoodstotno prekrijejo tudi sive lase. Naravne temnolaske pa z rastlinami ne morejo postati svetlolaske, saj bi morali, da bi to dosegli, lase razbarvati in jih s tem trajno poškodovati. Sicer pa vsi vemo, da je bolj kot barvni odtenek pomembno, da imamo zdrave lase in lasišče in z leti vedno več las. Lahko se igramo tudi s tehnikami kot je balayage. Prameni pri rastlinskem barvanju nastanejo naravno, prav tako lahko dosežemo tudi enotno obarvanost las.
Barvanje las z rastlinskimi barvami ni nujno dolgotrajnejše kot barvanje s kemičnimi barvami. »Pri barvanju z rastlinskimi barvami so zelo hitro pobarvane blondinke ter sivolaske, ki želijo postati svetlolaske. Tudi barvanje s kano je hitro, zanj potrebujemo od pol ure do uro. Daljše pa je denimo barvanje iz sive v črno, to traja približno tri ure,« pojasni Mihelčič Korezova. Rastlinska barva dobro prekrije tudi lase, ki so bili prej barvani s kemično barvo, ter jih tudi polepša. Rastlinska barva je bolj obstojna kakor kemična. Če se barvamo z rastlinskimi barvami, uporabljamo tudi rastlinske balzame in šampone. »Barvanje z rastlinami je zdravljenje in daje čudovite estetske rezultate,« sklene sogovornica. 

Piše Ajda Janovsky