Mirjam M. Korez

orientalski ples

orientalski ples Biti Ženska

Dodatno

PLESNA POT MIRJAM M. KOREZ 

Mirjam M. Korez je ustanoviteljica in vodja plesnega projekta Biti Ženska, ki prek orientalskega plesa in plesnega rituala prebuja žensko modrost. Z orientalskim plesom se Mirjam ukvarja od leta 1996.

Čudoviti in inspirativni začetki s plesalko in plesno pedagoginjo Jasno Knez so postavili neprecenljivi plesni in duhovni temelj.
Plesno znanje je sprva pridobivala predvsem v tujini (Hilal Dance, Josephine Wise Academy of Arabic Dance JWAD), kasneje pa na plesnih delavnicah v Sloveniji (Margaret Caffrey, Sabuha Shahnaz, prof. dr. Hassan Khalil, Leila Haddad, Helene Erikson, Astryd Farah deMichele, Selma, Brigitte Ferchichi, Rachel Weise).
Margaret Caffrey je bila 1990 soustanoviteljica plesne akademije JWAD skupaj z Josephine Wise, kjer se je Mirjam udeleževala poletnih plenih šol. Maggie Caffrey je ostala skozi vsa leta njena osebna mentorica in prijateljica.

Med izobraževanja sodijo tudi potovanja v Egipt k dragocenemu prijatelju, plesnemu pedagogu in koreografu Hassanu Khalilu v ISOC – International Saray for Oriental Culture in šolanji, kot sta dveletno izobraževanje za učiteljico orientalskega plesa in prav tako dveletno izobraževanje za plesalko orientalskega plesa (Bahara Kazerouni, Studio Chiftetelli, Dunaj). 

Mirjam je nastopala na prireditvah, festivalih in predstavah po Sloveniji in tudi Hrvaški. Delovala je samostojno in s štiričlansko glasbeno skupino Luna, s katero so se leta 2003 prvič predstavili na festivalu Zlatni Lav na Hrvaškem.

Leta 2001 je pričela s poučevanjem na Fakulteti za šport v Ljubljani in 3 leta kasneje ustanovila svojo šolo orientalskega plesa Biti Ženska. Sprva je s plesnimi delavnicami gostovala po vsej Sloveniji, kasneje pa je z možem ustanovila alternativni Živa Center za nego telesa, odnosov in okolja, v okviru katerega ta plesna šola in plesna dvorana tudi deluje. Živa Center (od 2004) je bil v prvem desetletju novega tisočletja neke vrste "meeting point" za orientalske plesalke, kjer so se odvijale delavnice. Bilo jih je toliko, da bi bilo štetje popolnoma neplodno početje. Marsikatera dama je v njeni plesalnici postala plesalka ali učiteljica orientalskega plesa.

Na osnovi petnajstletne prakse z alternativnimi tehnikami zdravljenja je Mirjam prepoznala ta ples kot orodje pri globljem spoznavanju ženskega telesa in njenega duha. Izkušnje orientalskega - ženskega plesa in modrost bivanja v ženskem telesu njene učenke vsak dan s pridom uporabljajo za dvigovanje kakovosti bivanja. 

Za svoje tečajnice Mirjam organizira tudi rituale Zaara, ki izvirajo iz arabskega sveta. Gre za plesni obred, ki je namenjen izključno ženskam. Tu se lahko ženske sprostijo, pozabijo na svojo plesno tehniko in vstopijo v svet magije. Magije, kjer pride do olajšanja telesa in transformacije duševnih stisk in bremen, ki jih nalagajo obveznosti, vzgoja, rodbina in kultura.

Nekaj odmevnih nastopov: 

 • podelitev ugledne slovenske nagrade Viktorji 1999,
 • Koprska noč, 
 • predpremiera filma Mumija, 
 • televizijski oglas za čokolado Gorenjka,
 • desetletnica delovanja K4 (podelili so nagrade za najodmevnejše dogodke zadnjih desetih let), 
 • elitno srečanje članov Code Diplomatique in CD-Club Diploatic,
 • orientalski večeri v klubu Central,
 • pomembni prazniki Arabcev, ki živijo v Sloveniji,
 • veleslalom VIP-ovcev v Mariboru,
 • otvoritve (slikarske razstave, otvoritev Café Galerije v Ljubljani),
 • zasebna in službena praznovanja in obletnice,
 • Argonavtski dnevi na Vrhniki,
 • Carpe diem Hvar 2001,
 • Mednarodni festival komornega teatra ZLATNI LAV v Umagu 2003, nastop z glasbeno skupino Luna,
 • Koprska noč in Noč na Ljubljanici, 
 • Cankarjev dom, ŠTIRI ŽENSKE, fotografska razstava Francija Viranta, 2004 - 2005
 • Cankarjev dom, BAZAR: Slovenski festival orientalskega plesa 2006, 2007, 2008, 2009 in 2010.
 • ciklus nastopov v Rogaški Slatini, Casino 2010
 • 17 nastopov za Zvezo društev bolnikov z osteoporozo po celi Sloveniji 2010/ 2011
 • plesna predstava za Stražiški kulturni teden 2010
 • Samostojna plesna predstava z Mirjamino plesno skupino AMRA 2011


O njenih plesnih nastopih je bilo objavljenih veliko člankov, intervjujev in fotografij v različnih publikacijah: Lady, Jana, Pilot, Stop, Domžalskih novice, 7D , Mars, Jana, Horoskop, Eva, Žurnal, Ona in Delo.
Njeno predstavitev in pogovore smo lahko spremljali na radijskih valovih Radia Kranj in Salamon.
Na TV 3 je bila gostja v večih oddajah. Za kanal A je posnela plesni prispevek, ki so ga skupaj z intervjujem predvajali v oddaji "Klik" (1999). Gospa Barbara Drnač jo je kot plesalko orientalskega plesa predstavila v strokovni plesni oddaji "Parada plesa" (2000) na RTV Slovenija. Kasneje se je večkrat predstavila s svojim delom v tej oddaji.
Poleti (2002), smo lahko njen pogled na orientalski ples pobližje spoznali v pogovorni oddaji "Polnočni klub" in zabavni oddaji o plesu "Povabilo na ples".
Otroci so si jo lahko v začetku leta 2003 ogledali v oddaji "Pod klobukom". V oddaji "Dobro jutro" (2004), pa smo jo lahko spoznali, kot učiteljico Orientalskega plesa Biti Ženska.
Od leta 2005 redno sodeluje s svojimi plesnimi točkami na orientalskem plesnem festivalu Bazar.
Leto 2011 je bilo prelomno, saj je na odru zaživela prva avtorska plesna predstava z njenimi tečajnicami iz plesne skupine AMRA.
Leto 2013 se je Mirjam poslovila od aktivnega nastopanja in se posvetila poučevanju orientalskega plesa Biti Ženska.

OSTALE VSEBINE

Vadba Biti Ženska
Urnik in cenik
Redna vadba
Kaj krepimo
Učinki
Vadba in nosečnost
Plesna terapija Zaar
Galerija
Mirjam M. Korez
Koledar dogodkov